De Spoelle in Midden-Amerika

Genieten in Guate

donderdag 16 en vrijdag 17 februari - Rio Dulce - Guatemala

Vandaag vroeg opgestaan want om 5 uur vertrok de bus vanuit Flores naar Rio Dulce. Daar gingen we logeren aan het grootste meer van Guatemala nml. Lago de Izabal. Gelukkig hadden we nog zitplaatsen op de bus want deze keer hadden we geen luxe service genomen. Onderweg stapten alsmaar meer mensen op en het werd warmer en warmer. We reden door bergachtig gebied waar het leven waarschijnlijk hard is. Er stapte een jongeman op met een revolver goed zichtbaar tussen zijn broeksriem en ook enkele andere met grote machettes... echt een macho cultuur hier. Ofwel hadden deze gasten hard gewerkt ofwel was het lang geleden dat ze zich nog gewassen hadden... de geurtjes op zo´n goedkope bus moet je er maar bij nemen.
Eens aangekomen in Rio Dulce kwamen we in een kleine heksenketel terecht; overal kraampjes langs de straat en al direct iemand die ons mee wou nemen naar zijn boot aan de pier voor de boottocht naar Livingston. Wij hadden nog heel wat spullen voor de kinderen hier en ik had gelezen over een weeshuis aan het water. Wij dus gevraagd of de lancha (boot) daar even wou stoppen en dit was geen probleem voor de captain. Aangekomen bij de pier bleek de lancha al vol te zitten en we konden dus meteen vertrekken. Het was een min of meer toeristische tocht en dus stopte de boot af en toe op mooie plaatsen. Ook hier weer een pracht van een natuur!
In Casa de Guatemala dan de spullen voor de kinderen afgegeven maar tijd voor een bezoekje was er niet.
We waren met de captain ook overeen gekomen dat hij ons zou afzetten in Finca Tatin. Dit is een "hotel" middenin de jungle aan een zijarm van de rivier Rio Dulce. Daar aangekomen werden we verwelkomd door Dennis, een prettig gestoorde kerel die het hotel runt en volgens mij regelmatig aan "het gerief" zit. We nemen een bungalow-hutje met privé badkamertje voor zo´n 700 Bfr. Niet echt goedkoop maar hé, we zaten dan ook in de jungle; hier was geen boom teveel gekapt. Het was er heet en vochtig maar de rivier zorgde voor afkoeling. Onvergetelijk... zwemmen in een rivier in de jungle. Overdag was er enkel elektriciteit voor de hoogstnoodzakelijke dingen zoals de frigo met ijsgekoeld bier.
De nacht is goed verlopen, dus zonder grote spinnen of slangen in onze kamer; over de kleinere beestjes maakten we geen probleemen...
De dag erna regelde Dennis voor ons en nog 2 andere reizigers een privé lancha terug naar het dorp Rio Dulce. We waren maar een 20 uur in Finca Tatin geweest maar al ons materiaal voelde al klammig aan.
In het dorp dan op zoek naar een goed budget hotel en gevonden nml. Hotel Rio Dulce (hoe origineel hé). Het is een mooi, proper hotel en voor een kamer met privé badkamer betaalden we zo´n 400 Bfr... één van de beste deals van deze reis.

Groetjes, Luc en Nadia