De Spoelle in Midden-Amerika

Costa Rica Round-up

donderdag - 02/02 - 9:30 - Granada - Nicaragua

Nu Costa Rica even bezonken is kan ik mijn algemene indrukken ervan weergeven. Let op, dit is natuur zeer subjectief en andere reizigers kunnen er andere gedachten op na houden.

Costa Rica is, zeker in het droge seizoen, zeer goed te bereizen. Het openbaar vervoer netwerk(bussen) is zeer uitgebreid en is erg goedkoop. Voor mensen met een groter budget zijn er ook op de kleinste plaatsjes kleine vliegveldjes, soms niet meer dan een lang grasveld, en kan je dus zeer snel van de ene kant van het land naar de andere vliegen. Een auto huren is hier ook geen probleem maar om sommige, meer afgelegen gebieden te bereiken heb je een 4x4 jeep nodig en dit zeker in het regenseizoen. De prijs om zo´n wagen te huren is wel "Europees". Het verkeer is er soms mischien wat wild maar zou toch geen probleem mogen zijn.

Op dit moment is het leven er voor ons relatief goedkoop:
1.5 liter gekoeld mineraalwater : 30 Bfr.
230 ml. gekoeld sinaasappelsap : 12 Bfr.
1 koffiekoek bij de bakker : 15 Bfr.
Hamburger + frietjes + 2 grote pintjes : 150 Bfr.
Biefstuk + groenten + frietjes + grote pint : 250 Bfr.
Large BigMac menu bij McDonalds dus : 154 Bfr.
Spek, eieren, patatjes, toast + versgeperst vruchtensap : 180 Bfr.
Pintje bier van 350 ml. in een café : 40 Bfr.

Georganiseerde tours, veelal in handen van Amerikanen zijn westers geprijsd. Het hangt er natuurlijk van af wat je gaat doen maar een prijsrichting is als vogt: halve dagtrip kost tussen 1200 a 1500 Bfr. en een hele dagtrip vanaf 3500 Bfr. tot ...

San José :
het kan moeilijk anders of je passert deze stad wel eens als je in Costa Rica rondreisd. De stad op 1100 meter hoogte heeft wel een aangenaam klimaat en is goed om effe een dag van de jetlag te bekomen. De plaza aan het Nationaal Theater is vooral in het week-end een leuke, levendige plaats met veel Costa Ricanen die met hun kindjes naar daar komen. Voor de rest valt er niet zo veel te beleven en sommige buurten zijn zelfs overdag ronduit gevaarlijk. Ook veel daklozen en dronken of gedrogeerde mensen gezien. Alle huizen zijn er voorzien van stevig traliewerk en overal ook prikkeldraad, soms zelfs met elektriciteit erop.

Corcovado Nationaal Park:
Je moet er wat voor over hebben om er te geraken maar dit is voor mij het mooiste stukje natuur dat ik ooit gezien heb. Je kan op geen enkele foto weergeven welk gevoel je hebt als je daar rondloopt. Kwa wildlife is het misschien een ietsje tegen gevallen maar dan vooral in aantallen. Ik heb er wel veel verschillende dieren gezien en sommige van heel dichtbij. Het is niet het meest toegankelijke gebied van Costa Rica, maar ook volgens de Costa Ricanen het mooiste natuurgebied van hun land. Wie het wil bezoeken doet er best aan om op voorhand te reserveren want het aantal bezoekers per dag is zeer gelimiteerd.
Wie het een ietsje gemakkelijker wil kan een bezoek brengen aan de talrijke andere parken die meestal vlot te bereiken zijn. Ook kan je overal naartoe met georganiseerde tours.

Costa Rica is voor mij het ORO VERDE land, het land van het groene goud want dankzij hun prachtige natuur en het eco toerisme halen veel mensen hun inkomsten uit de toerisme industrie.

De Costa Ricanen zelf... da´s een ander verhaal... Sommigen zijn zeer behulpzaam en vriendelijk maar 70 a 80 percent van diegenen die ik ontmoet heb waren nors, onvriendelijk en ik kon er niet echt contact mee maken. Er waren natuurlijk de uitzonderingen zoals Flora en haar broer.
Ook nu ik hier al een paar dagen in Nicaragua zit valt het mij op dat, ondanks dat zij veel armer zijn dan de Costa Ricanen, de Nicas veel vriendelijker en open zijn.

Costa Rica is wel een land dat ik ooit graag verder zou willen verkennen.

Greets,
Spoelle

3 Comments:

  • hoi
    ik ben echt onder de indruk van u verhale, het ergste is de prijzen
    het feit dat alles daar zo goedkoop is en de mensen nog niet veel hebben bewijst dat ze daar echt extreem arm zijn
    verhalen en foto's laten ons delen in je droom:)
    mooi mooi
    voorzichtig en vrolijke valentijn:)
    evaxxx

    By Anonymous Anoniem, at 3/2/06 12:49  

  • oef, een paar dagen niet gekeken wegens weg voor het werk, en amai k heb wat leeswerk voor de boeg. Ik ga het bijhouden voor vanavond, met de Buena Vista Social Club op de achtergrond, te chauffage op 32° (man, het is koud hier) en een cuba libre naast me.

    Amuseer je nog!

    Jorge

    By Anonymous Anoniem, at 3/2/06 13:34  

  • Ben er ondertussen doorgebanjerd, en het ziet er allemaal heel fijn uit! Geweldig dat je dat laatste stukje met z'n tweetjes kan doen! Als ik op reis ben zonder vriendin voel ik toch altijd een beetje een gemis, van dat te willen delen. Samen spidermonkeys (of waren het nu monkeyspiders ;-) horen brullen in het oerwoud, de zon zien ondergaan in het caribisch gebied, een beetje rondhossen door een ingedommeld koloniuaal stadje; ... het heeft toch allemaal net dat ietsje meer als je met z'n tweeën bent...

    Met dat beetje meer tijd in Guatemala zou ik een beklimming van een vulkaan adviseren. Mijn voorkeur gaat uit naar de Santa Maria (die makkelijk bereikbaar is vanuit Quetzaltenango). Schitterende beklimming van een uur of vier/vijf (doenbaar met een normale conditie als je het rustig aan doet; je gaat wel naar de 4000 meter dus dat voel je wel). Vanop de top van de vulkaan heb je ook een mooi uitzicht op de zijvulkaan de Santiaguito, die ongeveer iedere 20 minuten uitbarst (=soort veiligheidsklep). In Quetzaltenango is er een Belg die hikes op de vulkanen organiseert. Je moet maar eens kijken op Adrenalinatours

    Als alternatief voor de duiktrip in Utila kan je ook eens denken om een dagje in Livingston door te brengen. De Garifuna cultuur leeft er nog volop, en er heerst een relaxt caraibisch sfeertje. Best wel leuk! Enfin er is genoeg te beleven!

    Jorge

    ps nt teveel meer achter de pc zitten hé. 't is buiten te doen ginder :-)

    By Anonymous Anoniem, at 3/2/06 21:49  

Een reactie posten

<< Home