De Spoelle in Midden-Amerika

De laaste dagen... het schone liedje is bijna uit...

woensdag 22/02 - Cichicastenango - Guatemala

Vandaag hebben we dan eindelijk ook eens een chickenbus genomen. Voor diegenen die niet weten wat dit is > het is een locale bus waar meestal alleen de locale mensen gebruik van maken en waar men soms zelfs kippen en andere dieren mee binnen neemt. Hier in Guate zijn ze mooi versierd en ze rijden heel frequent. Als je geluk hebt heb je een zitplaats maar op een bank van 2 personen gaan de mensen wel met 3 samen zitten. We namen dus zo´n bus vanuit Panajachel richting Chichi. Eerst een bus naar Solola zo´n 10 km verder en dit voor 9 Bfr. per persoon. Daarna door naar Los Encuentros, ook weer voor 9 Bfr. Dit is een knooppunt en toen we uitstapten stond er een minibusje naar Chichi klaar. Prijs gevraagd en voor zo´n 20 km. kostte dit 22.5 Bfr. Onderweg geraakte het busje wel serieus vol. Uiteindelijk betaalden we in totaal ongeveer 40 Bfr. per persoon en dit terwijl we een express busje hadden kunnen nemen voor de prijs van 340 Bfr. per persoon. Indien je tijd hebt is de chickenbus echt een goed transportmiddel.
Aangekomen in Chichi zagen we meteen dat dit maar een vuil stadje is. Toen we eerst iets gingen drinken stond er al vlug een bedelaar binnen en Nadia heeft hem wat te eten gegeven.
Op zoek naar een hotel en ééntje uit de Lonely Planet bezocht. Daar bleek dat de prijs in den boek niet klopte en dat het absoluut geen budget hotel was. Ik zei nog dat ik contact zou opnemen met de uitgever dat hij de prijs in den boek moest aanpassen maar dit had geen effect. Dan maar door naar een ander en daar bleek onze reisgids het wel bij het juiste eind te hebben. We betaalden hier een goeie 300 Bfr. voor een kamer met privé badkamer. De gids adviseerde ook om ééntje op het hoogste verdiep te nemen en dit bleek ook ok. We hadden een mooi uitzicht op de stad.
We hebben er dan wat rondgewandeld en eens een kijkje genomen in het kerkje. De mensen zijn hier katholiek gelovig maar ze hebben ook nog hun eigen religie die ze ten volle beleven. Zo kwam een oud vrouwtje op de vloer van de kerk offers brengen (maïs en bloemetjes) en ze praatte alsmaar door tegen de geesten van de overledenen die, volgens hun geloof, in het kerkje aanwezig zijn. Het is hier ten strengste verboden om foto´s van te nemen.
De marktkramers kwamen stilaan toe en begonnen hun kramen op te zetten. Het zijn eenvoudige houten constructies met wat platic errond en erop. Het was een gezellige drukte.

Donderdag 23/02 - Panajachel - Guatemala

Vandaag om 7 uur opgestaan en lekker gaan ontbijten naast het marktplein. Het was nu al snel duidelijk waarom de markt van Chichi zo bekend is. Overal kraampjes en druk, druk, druk... We hadden gehoopt om hier vele kraampjes met hangmatten tegen te komen maar dat viel tegen. Het zijn meer handgemaakte dekens en kleding die men hier verkoopt. Ook veel eetkraampjes maar dit hebben we niet geriskeerd. We hebben wel wat cadeautjes kunnen kopen....
Toen de toeristen dan met volle busladingen aankwamen zijn we stilaan vertrokken... Zo´n markt vol met toeristen met grote fototoestellen op hun buik... de charme was er toen wel snel af.
We zijn uiteindelijk terug met een boordevol minibusje vertrokken (op zeker moment hing er ne kleine gewoon buiten aan het busje). Daarna nog een chickenbus en we waren terug in Panajachel.
Hier hebben we dan gewoon verder ge-markt want hier staan ook vele kraampjes. Weer wat cadeautjes en eindelijk ook onze hangmat gekocht. We wilden ook graag een hangzetel maar de prijs lag te hoog en we konden niet genoeg afbieden.
Nog wat gaan drinken in de bekendste kroeg van Pana nml. Panarock; daar speelde een live bandje maar het verveelde ons mateloos... Ook begon de depressie toe te slaan... het mooie liedje is bijna uit...

Vrijdag 24/02 - Antigua - Guatemala

Vandaag vanuit Panajachel naar Antigua gereisd. Maar eerst moesten we toch nog zo´n hangzetel kopen, we zouden er anders thuis spijt van krijgen als we het niet gedaan hadden. Uiteindelijk nog teveel betaald want als je met je rugzak aan staat af te bieden... da´s niet meteen de allerbeste onderhandelingspositie.
We dachten eerst om met de chickenbus terug te gaan maar we kregen een mooi aanbod om met een busje te gaan > 270 Bfr. per persoon voor een reis van 150 Km. en we zaten helemaal alleen in een busje van +/- 20 personen... pure luxe dus. Naderhand bekeken zou de rit met de chickenbus misschien wel zwaar geweest zijn want het was 150 km bochten nemen. Als men spreekt over een slingerende weg, wel dit is er ene... leuk om met de moto te doen.
Hier na een omzwerving terug in het hotel beland waar we de vorige keer ook sliepen. We hebben al iets gaan eten want we voelden ons beiden wat flauwtjes. Jaja het liedje is nu echt bijna uit... Ik denk dat ik mij dezen avond ga bezatten...

De volgende site-update zal vanuit België gebeuren. Nadia heeft nog een mooie update voor jullie in petto. Ze heeft haar belevenissen hier ook in dagboekvorm bijgehouden en ze gaat dit allemaal op de site plaatsen. Leuk om alles eens vanuit haar standpunt te kunnen bekijken.
Eens thuis zullen er ook nog foto´s bij opkomen en we zijn nog iets aan het plannen... maar het is nog te vroeg om jullie hier iets over te vertellen.

Groetjes vanuit een zonnig, 25 graden warme Guatemala
Luc en Nadia

1 Comments:

  • Nu ben je wel wat blue omdat het allemaal gedaan is, maar zo'n reis dat is iets dat je voor altijd hebt. Je kunt ze 1000 x opnieuw beleven via je herinneringen en foto's. Het maakt je een rijker mens.

    Goed thuis!

    Jorge

    By Anonymous Anoniem, at 26/2/06 12:53  

Een reactie posten

<< Home