De Spoelle in Midden-Amerika

Geldschenkingen... een delicate zaak

Tijdens deze koude wintertijden is het hartverwarmend om te mogen vaststellen dat er toch mensen zijn die denken aan de minderbegoeden in deze wereld. Gisteren heb ik van vrienden een mooie schenking in geld mogen ontvangen als steun voor het "La Esperanza" project. Ik mag het geld besteden aan waar er op het moment van mijn bezoek het meeste nood aan is. Met het geschonken bedrag kunnen bv. 33 bezoeken aan een specialist in de locale kliniek betaald worden.
Nu heb ik in het verleden hier al geschreven dat ik niet zo happig ben om hier geld rond te halen en ginds zomaar weg te schenken omdat ik daar altijd een negatief gevoel bij heb, zo van "er zal van ons geld wel wat aan de handen blijven plakken..."
Evenwel... in het La Esperanza project gaan de donaties voor 100% naar de mensen ginds.
Het geld wordt o.a. gebruikt opbouw/onderhoud van gebouwtjes, gezondheidszorg en educatie. Er wordt geen enkele dollarcent van de donaties gebruikt voor administratie; deze wordt volledig kosteloos gedaan door vrijwilligers.
Hieronder een opsomming om jullie een idee te vormen wat men met bepaalde bedragen, klein of groot, kan realiseren in Nicaragua:
Ter referentie : 1 Dollar = +/- 0,8 Euro ; 32 à 33 Bfr.

1$ : 50 x verzorging van snij- of schaafwondjes met ontsmettingsmiddel en verbandje (deze voor ons vanzelfsprekende zaken hebben de kindjes thuis dus niet!).
1,5$ : 10 dosissen diarree medicatie (niet alleen toeristen hebben er last van maar, door de soms slechte hygienische omstandigheden, ook de local kids).
1,8$ : bezoek aan een gekwalifiseerde doctor/specialist in de kliniek, soms zelfs met verkrijgen van medicatie of bril.
3$ : een nieuwe schoolbank.
5$ : aanmoedigingsprijzen voor één maand in één school. Aangezien er geen schoolplicht bestaat moedigt men de kinderen elke maand met kleine prijzen aan om naar school te blijven komen.
10$ : een jaar "whiteboard markers" voor één klas. Deze borden zijn er ook weer via een gift gekomen.
20$ : uitstap voor een ganse klas naar de stad Granada. Ondanks dat de kinderen in de buitenwijken van deze stad wonen hebben velen van hen de (prachtige !) stad nog nooit gezien.
25$ : een weekloon voor de schoolverpleegster.
50$ : plafondventilator + installatie. In één school al voorzien via donors, nu nog de 3 andere scholen.
100$ : één week eten op school voor +/- 120 kindjes. Men gaat nu ook proberen om tijdens de schoolvakanties de kinderen één maaltijd per dag op school te verschaffen.
500$ : een aangepaste rolstoel voor een 5 jarig gehandicapt kindje hetgeen nu ganse dagen in bed moet blijven liggen.
600$ : één kind 5 jaar high school laten volgen.
enz...

Je merkt het, zelfs enkele Euro's maken ginds reeds een verschil. Dat La Esperanza een zo transparant mogelijk beleid voert merk je o.a. aan de informatie op hun site.
Zo vind je onder "This Month" alle schenkingen die die maand binnengekomen zijn en waar ze voor gebruikt gaan worden.

Ik lanceer met dit bericht een éénmalige oproep om een geldelijke schenking te doen; het hoeven echt geen bedragen met 3,4 cijfers te zijn want elke Euro is absoluut welkom. Ik beloof jullie ook dat ik er zal over waken dat de centen ginds goed besteed worden. Desnoods, als jullie dit wensen, ga ik ginder zelf materialen, medicijnen ofzo aankopen i.p.v. het geld zo aan La Esperanza te schenken.
Schenkingen kunnen gewoon persoonlijk gegeven worden of hier bij ons thuis (min of meer anoniem) in een pot gedropt worden of indien iemand het absoluut volledig anoniem wil doen > steek het in een eveloppe en gooi het in onze brievenbus.

En voor de flauwerikken onder jullie... dit is geen oproep om mijn eigen reisonkosten te financieren ;-))

Greets, Spoelle

p.s.: ik ben van plan om, wanneer ik terug ben van mijn reis, een grote inzamelingsactie te houden. Dus wanneer je nog kinderkleding, speelgoed, educatief materiaal, e.d. op zolder liggen hebt... nog niet weggooien!