De Spoelle in Midden-Amerika

Machtig Tikal

woensdag 15/02 - Flores - Guatemala - verslag 14 en 15 februari

Dag allemaal,
Deze Valentijn vergeten wij nooit meer. Vandaag de Maya ruines in Tikal bezocht en dit was adembenemend. Maar laat ik beginnen met het begin want het was weer allemaal vol emoties.
Op Valentijnsdag zijn we opgestaan om 3 uur in de morgen want de minibus vanuit Antigua naar de luchthaven van Guate City vertrok om 4 uur. Het busje was netjes op tijd... geen probleem. Trouwens ik heb eigenlijk nog geen echte problemen gehad hier in C-Amerika... tot op de 14 februari...
We hadden een vlucht geboekt vanuit Guate City naar Flores, nabij de ruines van Tikal. Toen we op de luchthaven aankwamen liet ik onze tickets zien. De dame van TACA airlines zei dat we aan de andere kant van de luchthaven moesten zijn bij TAG airlines. Ik had al ergens gelezen dat er inderdaad 2 plaatsen zijn van waarop vliegtuigjes vertrekken dus wat zij zei leek mij aannemelijk. Wij snel een taxi in, naar de burelen van TAG. Daar aangekomen vertelde de mevrouw dat er een probleempje was en dat we niet daar maar wel aan de andere kant van de luchthaven (vanwaar we dus kwamen) moesten zijn. ¨Wacht hier 5 minuutjes en ik regel het wel¨ zei ze ons. Wij dus een half uur gewacht en toen kreeg ze ons terug in het oog en viel hare Quetzal. Zij dan een andere werknemer gevraagd om ons naar de andere kant te voeren en weg waren wij, met een wrak van een auto. Daar aangekomen stond ik erop dat hij met ons mee in de vertrekhal ging en dit was een goeie zet want wat bleek... TACA kon ons niet inchecken... waarom¿ Op dat moment nog geen idee. Hij gebeld naar TAG en hij zei dat we een prive vlucht zouden krijgen. Wij terug in zijn auto maar er was een klein probleempje... hij had geen geld om de parking te betalen en dus heb ik maar betaald (68 Bfr.). Aangekomen bij TAG kwam de dame buiten aangelopen en we moesten meteen terug naar de andere kant want we konden nu plots wel inchecken bij TACA. Bij TACA aangekomen... jullie raden het al... problemen. Nu bleek dan dat we niet alleen waren want er stonden nog 5 mensen met hetzelfde probleem te wachten. In groep stonden we sterker en dus gebeld naar TAG dat ze stande pede 2 taxis moesten sturen om ons op te halen om terug naar hun bureau te gaan. Daar aangekomen kregen we te horen dat we alle 7 met een klein vliegtuig om 9 uur 30 naar Flores konden vertrekken wat uiteindelijk ook het geval was. Eigenlijk was dit dan wel leuker dan met een groot vliegtuig, lekker schudden en schokken en laag boven de natuur wat prachtige uitzichten gaf. Uiteindelijk waren we om 12 uur in het beschermd natuurgebied rond de ruines van Tikal. En dit was zeker 1 van de hoogtepunten van de reis. Ik had er ook al veel foto´s van gezien maar dit is ook zoiets wat je live moet beleven. Machtig, da´s het woord wat het gevoel dat we hadden het best beschrijft. Zeker toen we de hoogste tempel beklommen (63 meter) en boven de jungle uitkeken... Dit kan ik echt met geen woorden beschrijven...
S´avonds hebben we dan buiten onder een afdak en muskietennet in een hangmat geslapen. En dit was zeer leuk met alle geluiden uit de jungle rondom ons. Het was wel een beetje koud maar het was echt een fantastische belevenis.
Vandaag zijn we dan nog wat gaan wandelen in de natuur waar we apen gezien hebben alsook babys + een medium krokodril, vele vogels, kleine beertjes, hagedissen,...
En nu zijn we aangekomen in Flores en dit is ook een leuk klein stadje.
Morgen vertrekken we van hieruit naar de Rio Dulce waar we ook weer middenin de jungle gaan verblijven. Dit houd wel in dat jullie de komende dagen waarschijnlijk niet veel meer van ons gaan horen...
Als het enigziens mogelijk is updaten we de site wel.

Nog even iets vermelden. Er zijn nog een paar jongens die centjes gegeven hebben voor de arme kindjes... Onzen Benjamin en Jonathan mogen fier zijn, want ergens in Nicaragua lopen nu 2 kindjes met nieuwe schoenen rond die zij betaald hebben. Proficiat !

Groetjes van Luc en Nadia

Antigua

Maandag - 13/02 - 16:10 - Antigua - Guatemala

Hallo allemaal,

Bedankt voor de vele reacties op de goede aankomst van Nadia. Ik ben echt fier op mijn vrouwtje want op zo´n korte tijd zoiets ondernemen is niet gemakkelijk.
Gisteren heb ik echt wel spannende uren meegemaakt. Ik had op de borden gelezen dat de vlucht van Nadia vervroegd was en ik was dus wat vroeger op haar gaan wachten op het verdiep boven de aankomsthal . Ze kwam maar niet en allerlei noodscenario´s spookten reeds door mijn hoofd (met vooral het internet in een hoofdrol). Uiteindelijk dan maar naar de deur gegaan waar alle reizigers buitenkomen en daar op het bord gelezen dat de vlucht verlaat was. Oef, terug hoop... En daar was ze dan... vermoeid maar toch ook stralend van geluk. Vlug een taxi genomen naar Antigua, ge-internet, iets gegeten en ik heb in bed nog wat verteld over de voorbije weken maar... hierbij viel mijn vrouwtje in´t slaap. De trip was blijkbaar heel vermoeiend geweest... De eerste nacht dus geen "vuurwerk" zoals sommigen onder jullie suggereerden...
Vandaag wat rondgewandeld in het stadje en Nadia is ondertussen al op haar positieven.

Een speciale, dikke merci wil ik hier richten aan Shanna en Jana (en ouders) !
Zij hebben centjes bij elkaar gelegd en er kleine cadeautjes mee gekocht en er dan pakjes mee gemaakt voor de arme kindjes hier. Ik vind dit ongelooflijk tof van jullie en we hebben er al een paar kindjes mee blijgemaakt. Een prachtige smile op hun gezicht betekende voor ons al veel meer dan gracias. Het zijn wel slimme mannen want de ene vertelde dat hij ook nog een zusje had (waarschijnlijk heeft er wel meerdere) en hij aasde dus op een tweede pakje wat hij natuurlijk ook kreeg. Dan ging hij het aan een vriendje vertellen en we zijn maar verder doorgegaan want anders stond de ganse stad bij ons. Ook een schoenpoetser kreeg buiten centen nog een pakje en ook deze lichtte een vriendje in met als gevolg dat deze direct naar ons kwam. We konden natuurlijk niet neen zeggen...

Seffens gaan we eens lekker eten en morgen reizen we met het vliegtuig naar de Maya ruïnes van Tikal. Dit zou weer een hoogtepunt in de reis moeten worden.
Jullie gaan de eerste 2 dagen van ons niets meer horen maar zodra het kan updaten we de site.

Groetjes van Luc EN Nadia

Aangekomen in Guatemala

zondag - 12/02 - Luchthaven Guate City - Guatemala

Gisteren de trip naar Guatemala gemaakt. Deze keer heb ik gekozen voor de firma Hedman Alas ipv. de Ticabus omdat ik dan rechtstreeks vanuit Tela (Honduras) naar Antigua (Guatemala) kon reizen. Ik moet zeggen dat Hedman nog professioneler is dan Tica. Er waren 2 stewards aan boord en aan de grens een half uurtje gestopt waarbij wij in de bus konden blijven zitten (smeergeld?). Da´s pas luxe maar dit moet ook betaald worden; 54 Dollar voor een 12 uur durende trip.
In het donker in Antigua aangekomen en dit is heel iets anders dan ik tot nu toe gezien heb in Centraal Amerika. Dit een, naar C-Amerikaanse normen, toeristische stad. Maar versta me niet verkeerd, het is hier zeer sfeervol. De straten zijn hier geplaveid met keien; een beetje principe van onze kasseibanen. Een prachtige centrale plaza met een grote fontein en de gebruikelijke kathedraal.
Hier de eerste Vlaming ontmoet in 3 weken en ik hoor hier opvallend veel Hollands praten. Vele reizigers komen dan ook naar Antigua om eerst wat Spaans te leren en daarna verder door te reizen.
Antigua is voor mij een heel ander stadje dan al diegene die ik in C-Amerika al tegengekomen ben. Maar de prachtig versierde oude Amerikaanse schoolbussen die hier nog dienst doen, en ook de "Indigious People" die hier rondlopen doen mij beseffen dat ik wel degelijk in Guatemala aangekomen ben.
Vandaag lekker in het zonnetje gezeten en mensen bekeken op de plaza met een spannend boek erbij.
En momenteel zit ik in volle spanning op de luchthaven te wachten tot mijn vrouwtje aankomt... als ze aankomt natuurlijk... En met haar erbij zullen de 2 komende weken nog mooier worden dan al wat ik hier al beleefd heb.

Greets,
De Spoelle

Roundup Nicaragua

Nu Nicaragua al even bezonken is kan ik mijn, natuurlijk erg subjectieve mening geven. Nica is kwa natuur niet zo overweldigend als Costa Rica maar er zijn wel mooie stukken natuur te vinden. Nica schittert echter daar waar Costa Rica faalt en dat is de vriendelijkheid van de bevolking. Nicas zijn zo´n aardige vriendelijk, behulpzame mensen. Ze lachen veel en hebben onderling met elkaar een zeer warm contact. Ook tegenover gringo´s zijn ze heel vriendelijk en dit ondanks de contra-oorlog (zie geschiedenisboeken ;-) ).
Nica is ook een ietsje goedkoper dan Costa Rica.
Ik denk dat een combinatie van deze 2 landen in 3 weken een zeer boeiende reis opleverd.
Nica is trouwens ook zeer goed te bereizen met het openbaar vervoer en dit in alle prijsklassen.

Laatste dag in Honduras

vrijdag - 10/02 - avond - Tela - Honduras

Vandaag was een prachtige dag. Na 2 dagen van serieuze regenval scheen de zon hier weer volop. Ik ben samen met Michael naar het Garifuna Tours bureau geweest en we hadden geluk. Er was genoeg volk om een tour te doen naar Punta Izotopo. Dit is een beschermd natuurgebied nabij Tela. Eerst met de jeep naat Triunfo De La Cruz. Columbus zou op 1 van zijn reizen hier voet aan wal gezet hebben en die plaats "De Overwinning Van Het Kruis" genoemd hebben.
Op zeker moment konden we niet verder rijden met de jeep want de weg was gewoon weggespoeld tijdens hevige regenval in november. Ook een paar huizen zijn ingestort omdat de aarde eronder gewoon weggespoeld was. Daar waar vroeger de weg was, is nu een riviertje. We worden er overgezet met een traditioneel bootje, uitgehakt uit een boomstam. Telkens 2 man erin en één meisje stuurde het bootje naar de overkant. Nu wiebelt zo´n bootje nogal heen en weer en het was telkens hopen dat iedereen droog de overkant bereikte, vooral met al die dure fototoestellen. Eén keer ging het mis en Michael hield er gelukkig enkel een natte broek aan over.
Daarna moesten we nog een stukje te voet gaan om bij de rivier Plátano aan te komen. Daar woont een opzichter samen met zijn familie en konden we de kayak in om de rivier en de mangroves langzaam te verkennen. Prachtige watervogels gezien en ook veel baby krokodrillen. Is echt heel tof om te zien hoe ze liggen te zonnen op een tak boven het water. Geeft wel een raar gevoel als je weet dat moeder kroko je ergens vanop de kant in het oog houdt...
De gids kon perfect het geluid van een brulaap immiteren en ja hoor... er kwam antwoord vanuit de jungle. We hebben er 2 gezien; lawaai dat die maken... daarom noemen ze natuurlijk ook brulapen
Het aantal dieren wat we gezien hebben was misschien niet spectaculair maar de omgeving was wederom ongelooflijk prachtig.
Ook nog enkele Blue Morphs gezien > dit is een prachtige grote blauwe vlinder en dan ook nog Jesus Christ Lizards die over het water kunnen lopen.
Hier aan deze rivier wonen moet echt machtig zijn. Toen we terugkwamen bij ons beginpunt stond de vrouw van de opzichter ons op te wachten met kokosnoten. De kokosmelk is lekker en verfrissend.
Nadien terug naar de jeep en door naar een prachtig stukje strand waar we gezwommen en gegeten hebben.
Nadien terug naar Tela waar we met de gids nog enkele potten gaan pakken zijn. Hij praatte, in goed Engels, honderduit over Honduras, de politiek en de bevolking.
Dan nog efkes iets gaan eten en nu vroeg onder de wol want ik was echt moe en morgen wacht de vermoeiende reis naar het laatste te bezoeken land nml. Guatemala.

Samen in Guatemala

Antigua - Guatemala - 21 uur 45

Gewoon efkes om te laten weten dat Nadia goed en wel, zonder problemen in Guatemala is aangekomen.

Groetjes van ons beiden