De Spoelle in Midden-Amerika

Guatemala planning

ma 13/02
Normaal gezien zou ik vandaag vanuit het noorden van Honduras via een kleine grenspost in Guatemala moeten geraken. Overnachting in Lívingston aan de Río Dulce

di 14/02
Met de boot naar Finca Tatín aan een zijarm van de Río Dulce, middenin de jungle.


Finca Tatín

wo 15/05 en do 16/02
Voettocht door de jungle onder leiding van een gids en kayakken op de Río Dulce en in de zijriviertjes

vr 17/02
Boot- en busreis naar El Petén . Een gebied vol mystiek met zijn verloren gegane Maya beschaving. Zeer vele Maya steden liggen hier nog verscholen, overwoekerd door de jungle. Geld voor het vrijmaken en restaureren is er maar met mondjesmaat. Eén prachtige site echter is zéér toegankelijk; het is dan ook één van de belangrijkste Maya steden met de wolkenkrabbers uit die periode. Het is Tikal, daar waar in de bloeienste periode, tussen de 50000 en 100000 mensen gewoond hebben. Daar waar zich dikwijls ook bloederige taferelen afgespeeld hebben met o.a. het op de tempels offeren van maagden...
Vandaag hoop ik in de late namiddag Flores te bereiken.

za 18/02
In de voormiddag nog een beetje op verkenning in Flores en daarna door naar Tikal. Overnachten doe ik in ... Ik weet het nog niet goed. Mijn eerste idee was om ginds vlak naast of op de tempels te slapen maar naar het schijnt is de bewaking momenteel zo streng dat je er 's nacht niet kan blijven. Er is wel kampeergelegenheid in de buurt maar ik ben eigenlijk van plan om mijn tent in Nicaragua aan La Esperanza te schenken omdat ik ze voor de rest toch niet meer echt nodig heb. Blijft nog de mogelijkheid om in één van de 3 hotels in de buurt te overnachten maar deze zijn dan wel zwaar "overpriced" en je moet op voorhand boeken. In één van de hotels zou je wel gemakkelijk en goedkoop in een hangmat kunnen overnachten. Dit lijkt mij wel wat, lekker dicht bij al die jungle geluiden...

zo 19/02
Opstaan om 4:30 en trachten het park, welke normaal pas om 6:00 uur opent, toch binnen te geraken. Reden hiervoor is om tijdig één van de grote tempels te kunnen beklimmen om alzo de zonsopgang en het ontwaken van de jungle intens te kunnen beleven.
In de namiddag dan terug naar Flores en van daaruit met een klein vliegtuigje naar Guatemala City. Hopelijk nog op tijd om een minibus naar Antigua te nemen.

ma 20/02
Antigua is vergelijkbaar met Granada in Nicaragua: veel koloniale huisen met een rijk verleden, kerken en prachtige kleuren overal aanwezig in het straatbeeld. Vandaag enkel de verkenning van deze stad gepland.

di 21/02
Vandaag reis ik naar Lake Atitlán, "het mooiste meer ter wereld" volgens veel ervaren reizigers. Opvallend naar het schijnt is de rust die het (krater)meer uitstraalt en het heldere blauwe water. Eerst reis ik met de bus naar Panajachel waar je een schitterend uitzicht hebt op het meer en de vulkanen errond. Dan steek ik met een boot het meer over om te overnachten in San Pedro La Laguna. Kenmerkend aan dit plaatsje is de grote hoeveelheid buitenlandse reizigers die er is blijven hangen... hopelijk geraak ik er nog weg...

wo 22/02
Vandaag reis ik naar Chichicastenango (spreek dit maar eens 5 maal snel na mekaar uit). Dit bergdorpje wordt vooral bezocht vanwege zijn levendige megamarkt, kleurrijke inheemse bevolking en de magische rituelen die er in de mysterieuze kerkjes plaatsvinden. Hier o.a. hoop ik de mooiste foto's van gans mijn reis te nemen al zal dit niet evident zijn omdat de mensen daar (rechtstreekse afstammelingen van de Maya's) geloven dat je hun ziel steelt wanneer je hen fotografeerd. Maar ik die zo van kleurkes hou hoop om toch wat foto's van die kleurrijke bedoening te kunnen maken.

do 23/02
De markt dus en daarna terug naar Antigua


Chichicastenango

vr 24/02
Een dagje Antigua om mij psychisch al wat voor te bereiden op mijn reis terug naar thuis...

za 25/02
In de namiddag naar de vlieghaven in Guatemala City waar ik om 18:10 plaatselijke tijd aan de terugreis begin. Als alles volgens plan verloopt kom ik op zondag om 18:35 aan in Zaventem. Maandag is het dan terug werkendag en het zal serieus wennen zijn om direct terug in de dagelijkse sleur te vervallen. Ik vrees dat ik dan wel efkes in een zwart gat zal vallen... Natuurlijk zal het terugzien van allen die mij dierbaar zijn, mij wel vlug terug op het juiste spoor brengen en dan kan ik beginnen aan de presentatie van mijn reis waar jullie dan allemaal op uitgenodigd zullen worden.

Allé tot later hé
Spoelle

Feelings

Nu de feestdagen voorbij zijn begint het serieus te kriebelen in gans mijn lijf. Tegenstrijdige gevoelens ook > graag zou ik morgen al vertrekken; en neen eigenlijk zou ik liever pas binnen 2 maand vertrekken om mij nog beter voor te bereiden. Vreugde omdat het bijna zover is, een droom die uitkomt; maar ook een beetje ongerustheid over hetgeen allemaal op mij af gaat komen, de indrukken en emoties ...

Een beetje spijt ook omdat Nadia dit niet mee kan beleven; vergeten jullie haar en de kinderen niet hé. Ik sta nu wel in de belangstelling maar het is in de eerste plaats omdat zij zich wil opofferen dat ik nu kan gaan en niet nog 6/7 jaar moet wachten totdat onze jongste kinderen oud genoeg zijn om alleen thuis te blijven !
Langs de andere kant hou ik ervan om dit, op mijn veertigste, echt alleen te doen. Ik heb wel geen last van een midlife crisis maar toch besef ik dat een gans deel van mijn leven al gepasseerd is. Meer en meer besef ik dat je vooral nu en vandaag moet leven want elke dag kan de laatste zijn.
En aan allen die dromen koesteren : probeer ze, in de mate van het mogelijke, nu te verwezelijken; laat het niet bij dromen... waar een wil is, is meestal een weg... en laat je zeker niet te vlug ontmoedigen... durf al eens een risico of een gekke beslissing te nemen !

Allé, genoeg ontboezemingen voor één post.
Greets, Luc

Nicaragua planning

Allereerst aan allen een vreugdevol 2006 gewenst. Mijn planning is voor 95 % rond; hier volgt Nicaragua :

di 31/01
Vertrek rond 4:00 uur in San José in Costa Rica en, na de middag, aankomst in Granada in Nicaragua.
Contact zoeken met de mensen van La Esperanza.

wo 01/02
Wat praktische zaken regelen en vooral stadsbezoek aan deze prachtige stad. Gesticht in 1524 en daarmee de oudste stad op het vasteland in Midden-Amerika. De stad bezit nog veel koloniale gebouwen, musea en statige huizen met tropische tuinen in de patio's. Je kan er dus de sfeer van weleer nog proeven.

do 02/02
Bezoek aan het La Esperanza project. Waarschijnlijk wordt dit dus een vrij emotionele dag.

vr 03/02
Voor- en namiddag zijn nog een vraagteken. Het zal vooral afhangen van de contacten ginds met de mensen van het project. Om 18:00 uur moet ik de bus (1 uur) naar Managua nemen om te overnachten; ik moet de volgende dag immers om 5:00 uur de bus naar Tegucigalpa in Honduras nemen.

Nicaragua is hiermee het land waar ik het minst lang verblijf alhoewel er zoveel meer te ontdekken valt.

Greets, Spoelle