De Spoelle in Midden-Amerika

Regen in Honduras

donderdagavond 09/02 - Tela - Honduras

Het heeft hier nu al zo'n 48 uur aan een stuk geregend. Het verkennen van de natuur is er dus nog niet van gekomen. Ik heb hier vooral gerelaxed , wat gelezen en wat plannen voor Guatemala gemaakt. Ook veel gepraat met andere travellers en dat is altijd interessant.
Hopelijk regent het morgen niet en als dit zo is gaan we met een groepje kayaken in een prachtig natuurgebied. Hopelijk komt het ervan want ik heb van Honduras nog niet zoveel gezien.
De regen heeft hier straten en kruispunten onder water gezet maar ik slaap op een kamer op het eerste verdiep dus ik krijg vooralsnog geen natte voeten...
Weinig te melden dus. Zaterdag reis ik door naar Guatemala en zondag hoop ik om Nadia in mijn armen te sluiten. Eens lekker knuffelen... dat mis ik toch wel... voor de rest zou ik hier gerust 5 maanden kunnen rondzwerven. Ik begin mij hier meer en meer op mijn gemak te voelen.
Tot de volgende,
Spoelle

In Tela

dinsdagavond - 07/02 - Tela - Honduras

Gisteren ben ik hier in dit kleine kustplaatsje aangekomen. Ik heb in San Pedro Sula de Tela Express Bus genomen. De naam laat veel vermoeden maar het was de slechtste bus die ik tot nu toe genomen heb. Wel een voordeel was dat ze onderweg maar 1 keer stopte.
Als je hier reist moet je de dingen altijd positief bekijken... Op de Sinksefoor in Antwerpen betaal je veel geld om in een of andere attractie eventjes dooreen geschud te worden; hier betaal ik 50 Bfr. om gedurende een anderhalf uur hetzelfde mee te maken...
Gisteren op zoek naar een hotel en dit viel niet zo goed mee. Eerst in de Sherwood beland > 2500 Bfr. voor 1 overnachting > niet bepaald binnen mijn budget. Er zitten vooral rijke Amerikanen. Hier en daar nog wat rondgekeken en in Brisas Del Mar geslapen voor zo'n 260 Bfr.. Leek op het eerste zicht ok maar na een nachtje slapen had ik wel door dat het een vochtig kot was. De hele nacht rook het er naar natte beton... ik had precies ne ganse nacht bij den Tienne betonnen platen gemaakt...
Deze morgen snel verkast naar de Mango Inn en daar is het heel ok en dit ook nog binnen een redelijk budget > 480 Bfr. De prijzen zijn hier wel tamelijk hoog (voor ons rijke westerlingen relatief bekeken natuurlijk) maar dat komt omdat Tela zowat het Blankenberge van Honduras is. Tot daar de vergelijking want het is hier niet zo idyllisch als je zou denken.
Maar ik ben hier niet voor het stadje, ik ben hier voor de natuur en die is wel idyllisch denk ik. Nu was ik van plan om georganiseerde trips te boeken maar dat valt tegen. Er zijn hier maar weinig gringo's en men vertrekt pas op een tour indien er minstens 4 deelnemers zijn en die zijn er natuurlijk niet. Zodus trek ik er de volgende dagen zelf op uit en ik hoop om ook hier weer een prachtig stukje van de wereld te mogen ontdekken

In verband met de foto's: het is hier zo'n gedoe om die foto's op de pc te krijgen, te verkleinen, naar de site te uploaden... Ik heb er deze morgen weer heel wat tijd mee versleten. Ik weet dat jullie dit graag zien maar het was niet mijn bedoeling om hier de ganse tijd voor de pc te zitten. Daarom denk ik niet snel meer foto's op de site te zetten, sorry. Mijn tekstverslagen zal ik steeds zo snel mogelijk op de site zetten en zo kunnen jullie dan ook volgen hè. Ik hoop dat jullie hiervoor begrip hebben.

De groeten van de Spoelle

Foto's


Kinderen op Las Camelitas


Karin toont inhoud rugzakje


En iedereen kreeg zijn rugzakje


Iedereen blij


Kleuterklas op La Prussia


Laguna de Apoyo in Nicaragua


Begrafenis met koets

--------------------------------------------------------------------------------
Granada - Huizen in allerlei prachtige kleuren




Overnachten in San Pedro Sula

05-02 - San Pedro Sula - Honduras

Het was vandaag vroeg dag; om 3:15 al opgestaan omdat ik mij op mijn in alle rust wou klaarmaken voor de lange reis naar Honduras. Uiteindelijk was ik een kwartier te vroeg gereed en ging de busterminal een kwartier te laat open. Ik had dus een half uur langer kunnen slapen.
Voor de 2de keer in Centraal-Amerika op weg met de Tica bus. Ik moet zeggen ook deze keer was alles tip top in orde. Zo'n 12 uur op pad geweest voor ongeveer 950 Bfr. en dit dus met een luxe touringcar. De airco van de Tica bus is een appart verhaal. Ik heb het eens nagekeken en men houd de temperatuur constant op 20 graden. Wie dit op voorhand weet (zoals ikke natuurlijk) neemt een dikke trui of een vest mee in de bus maar ik heb toeristen zien opstappen in korte broek, T-shirt en blootvoets in sandalen. Bij de eerste tussenstop hebben zij direct gevraagd om iets extra uit hun bagage te mogen nemen.
We volgden vandaag weer de Pan American Highway (nou ja Highway) vanuit Managua naar Tegucigalpa wat de hoofdstad van Honduras is. Vandaar vervolgden we onze weg naar San Pedro Sula wat de economische hoofdstd is.
De overgang aan de grens verliep vlotjes. De bagage werd sporadisch doorzocht en ook besnuffeld door een drugshond. De paspoort stempels werden door de Tica firma voor ons geregeld.
We hebben vandaag bijna uitsluitend door bergachtig gebied gereden en Honduras heeft mij aangenaam verrast. De natuur is hier ook zeer schoon > groen, groen en nog eens groen net als Cosa Rica.
Ook hier in Honduras weer vele hutjes gezien en dus ook hier armoede troef. Al moet ik zeggen dat ik hier meer stenen gebouwen heb zien staan dan in Nicaragua. Die stenen worden hier nog met de hand gemaakt zoals bij ons bv. in Boom zovele jaren geleden.
Hier in San Pedro dan een taxi genomen en eigenlijk teveel betaald maar ik was te moe om af te bieden en de chauffeur kende dan ook nog eens het hotel waar ik naartoe wilde. Heb 100 Bfr. betaald en dit terwijl 70 zeker ook goed geweest zou zijn.
Het budget hotel waar ik nu ben heeft weinig charme maar heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding > 250 Bfr. voor een ruime, schone prive kamer met prive badkamer. Persoonlijk slaap ik liever in dorm-rooms (slaapzalen) omdat je daar meer contact hebt met andere reizigers maar ik heb er geen gevonden hier.
Volgens de receptionist is het hier een veilige buurt maar toen ik een pizza ging eten moest ik eerst gescand worden door een wachter met metaaldetector en dan deed de 2de wachter van binnen uit de deur los....

Morgen naar de kuststreek, naar het dorpje Tela.

Tot later,
Greets, Spoelle

P.s. voorlopig geen foto's, sorry

Een nachtje in Managua

04-02 - Managua - hoofdstad van Nicaragua

Rond 10 uur deze morgen het prachtige hostal Oasis verlaten. Al wie ooit in Granada overnacht moet zeker eerst eens een kijkje nemen in dit hostal.
De shuttle bus Granada - Managua genomen; stel jullie er niet teveel van voor want het is ook maar een oude gammele bus maar met als voordeel dat ze niet aan elke halte stopt en dus was ik relatief snel in Managua. De Tica-bus naar Honduras vertrekt enkel vanaf hier om 5 uur s'morgens en dus ik had geen andere keuze dan hier te overnachten.
De stad is bijzonder onaantrekkelijk en wordt beschouwd als èèn van de onveiligste hoofdsteden van de wereld.
Ik heb dan een taxi genomen naar de wijk Martha Quezada waar de busterminal gevestigd is. Dit is een tristige buurt en de kamer die ik hier nu heb is gewoon een hok ! Ik had al 2 andere pensions bezocht en het is hier overal hetzelfde. De mensen verbouwen hun, reeds niet al te groot huisje, om in een pension en wonen er dan zelf ook nog. Ik zit hier tussen 4 muren zonder raam maar wel met prive sanitair, tv en ventilator. De eigenaars zijn een jong koppel en zij verhuren hier 3 kamers. De prijs was overal hetzelfde nml. 15 dollar maar hier heb ik kunnen afbieden tot 12. Ik wou hier zeker niet de volle pot betalen. Reden waarom ik in deze barrio (wijk) een kamer neem is dus de aanwezigheid van de busterminal, op zo'n 500 meter van hier; kwestie van veiligheid dus.
De Spoelle zou natuurlijk de Spoelle niet zijn als hij op zijn kamertje zou blijven zitten. Neen neen ook de onveiligste wijken moeten verkend worden. Ik heb hier dus wat rondgestapt (op een nogal macho, kordate manier) en zelfs iets gaan drinken. Als je bij ons met de fiets op cafe gaat zet je deze buiten tegen de gevel en in het beste geval doe je er een slot op. Hier niet, hier neemt men zijn fiets gewoon mee het cafe in... dus toch een speciale buurt hier... Ik ben hier ook de enige gringo in de buurt en dan nog ene met een paardestaartje... ik heb hier mijn beziens.
Maar initiatief loont en ik ben uiteindelijk terrecht gekomen in een modern shoppingcenter type Wijnegem maar dan zo'n 50 keer kleiner. En ook hier een McDonalds gevonden > BigMac menu voor ongeveer 180 Bfr. Ook hier veel beziens gehad, geen enkele andere buitenlander te bespeuren.
Ook leuk waren de waarschuwingsborden voor je het centrum binnen ging > Verboden voor honden > nou dat kennen we bij ons ook maar daarnaast > Verboden het winkelcentrum gewapend te betreden... dat heb ik bij ons nog niet gezien... Maar ja, Nicaragua kende zelfs recent nog een bloedige geschiedenis. Ik ga hier nu op mijn kamertje nog wat verder werken aan de planning in gezelschap van een klein fles Flor de Caña (rum) van 7 jaar oud want hier op mijnen alleen buiten komen in den donker doe ik niet en daarbij ik moet op tijd gaan slapen want ik moet er morgen om 3:30 uit.

Greets, Spoelle

Aangekomen in Honduras

maandag - 06/02 - 9:45 - San Pedro Sula - Honduras

Hallo iedereen. Gewoon effe om te melden dat ik levend en wel in Honduras ben aangekomen. Zit momenteel in de economische hoofdstad na een trip van 12 uur door wederom een enorm prachtige natuur. Had dit niet verwacht maar dit stuk van Honduras moet niet onderdoen voor Costa Rica.
Seffens moet ik nog 1.5 uur de bus op om de zee in Tela te bereiken. Binnen de 48 uur kunnen jullie dan terug een grote update verwachten hopelijk terug met foto's.
In Tela ga ik vooral natuurtochten maken maar ik moet ter plaatse nog de details eens bekijken.
Zaterdag 11/02 reis ik dan naar Antigua in Guatemala waar ik de volgende dag dan Nadia ontmoet.

Tot binnenkort,
De Spoelle