De Spoelle in Midden-Amerika

Terug uit de jungle

Vrijdag 19 uur plaatselijke tijd - Puerto Jimenez

Hallo iedereen,

Effe een kleine update. De Spoelle is back from the jungle en dit
zonder beten of andere letsels, enkel een paar vermoeide voeten.Het was ongelooflijk fantastisch mooi, nog nooit zoiets moois gezien!De planning is wel effe anders verlopen maar dat zullen jullie
uitgebreid kunnen lezen in de volgende verslagen. Nog effe wachten tot
zondag wanneer ik terug gratis, en snel internet heb. Hier is het echt
nie te doen zo traaaaaaaaaag!
Zondag ga ik aan de site werken dus als alles goed gaat zullen jullie maandag heel wat leeswerk hebben

Greets, De Spoelle

Puerto Jimenez

Puerto Jimenez - Costa Rica
Maandag 23/01

Amai wat nen dag. Ik zal maar beginnen met het begin. Rond kwart na 11 aangekomen bij Blanco Lobo busterminal om de bus naar Puerto Jimenez te nemen. Er zat al wat volk te wachten maar op mijn "Ola" werd maar koeltjes gereageerd. Vriendelijk volk denk ik maar zij weten natuurlijk welk een tocht ons te wachten staat.
Oh ja, eerst nog iets over de taxichauffeur die mij van mijn hotel naar de terminal bracht. Toen ik hem voor het hotel liet stoppen en hem zei dat ik naar de terminal van Blanco lobo wou zei hij "No problem". Ok alles ingeladen en dan reed hij eerst de goei richting uit maar nadien begint hij zowat te zigzaggen en moet ik hem steeds zeggen naar waar hij moet rijden. Hijzelf weet de terminal ineens niet meer zijn. Ook als we voor de lichten staan en het springt op groen blijft hij express 15 a 20 seconden wachten... de meter loopt he. Nog nen truc die hij toepast: onderweg aan 2-3 andere taxichauffeurs zogezegd de weg vragen en die spelen het spel mee en kunnen ook maar halvelings antwoorden... de meter loopt he. Gelukkig wist ik ongeveer de weg want anders was hij met mij gans San Jose doorgereden denk ik. uiteindelijk heb ik 70 Bfr. moeten betalen; nie veel natuurlijk maar ik denk dat ik toch het dubbele van de normale prijs betaald heb.
Terug naar de terminal waar al die mensen zo tegen hun goesting zaten te wachten en waar de poort wijd open stond. Wat doet meneer de buschauffeur? Zijn bus, die net ervoor geparkeerd staat, in gang zetten en flink op zijne gas duwen. Gevolg: het gebouw binnen de korste keren vol met uitlaatgassen. Geen reactie van de Costa Ricanen, ze kijken allemaal nog even sip; niet echt een uitbundig gezelschap voor zo'n lange trip.
Eerlijk gezegd, buiten Flora, heb ik niet echt een vriendelijk beeld van de Costa Ricanen. Ik heb met de chauffeur ook een gesprek proberen aan te knopen maar nors dat die man was, amai zeg. Verbaasd was ik ook toen we instapten. Ik die dacht dat alle bagage onderin de bus zou gaan... neen hoor alles mee OP de bus. Het zal onderin al volgestoken hebben zeker? Dus ik met 2 grote zakken en mijne dagrugzak op die bus. Ene zak zat vol met spullen voor La Esperanza en die moest ik noodgedwongen achterin leggen alhoewel ik vooraan in de bus zat. Ikke nie gerust natuurlijk want die gasten achterin konden gewoon alles uit die zak jatten. Gelukkig bleef de plaats naast mij vrij en kon ik mijn rugzak met alle belangrijke spullen naast mij zetten. Na een tijdje heb ik ook door dat deze directe busverbinding niet zo "direct" is. Onderweg worden mensen opgepikt en afgezet waar zij willen. Mooi meegenomen zeker, maar wat wil je, ikzelf betaalde voor deze daglange (370 km.) trip slechts 225 Bfr.
Na 1,5 uur zijn we eindelijk uit verstedelijkt gebied en slingert de bus zich met een behoorlijke vaart door een prachtig groen landschap. Dat is het Costa Rica waarvoor ik naar hier gekomen ben. Na 2,5 uur rijden komen we volop in de mist en de regen te zitten en het zicht is beperkt tot 50 a 100 meter maar we moosten dan ook een 3500 meter hoge top over en dit met een bus die eigenlijk enkel nog voor korte ritjes geschikt is.
Om 15:20 zijn we de top over en komen we aan in San Isidro El General. In deze, naar Costa Ricaanse normen, tamelijk grote stad stoppen we 20 minuten. Nu had ik dus al de ganse tijd mijne grote rugzak naast mij op de bank. Dit was volgens mij geen probleem want iedereen die de bus opstapte had altijd plaats maar "Mister Slechtgezind" maakte mij tijdens het afstappen een opmerking: ofwel moest ik mijn rugzak ook vanachter leggen ofwel moest ik een extra plaats betalen. Ik was nu wel van plan om mijne rugzak in de middengaang te leggen indien er geen plaats meer was. Die chauffeur wou dus wa lastig doen maar op zo'n moment doet "den deze" ook graag lastig. Ik heb vanaf dan mijn rugzak altijd naast mij in de middengang laten liggen. Hij heeft een paar keer vies gekeken in zijn spiegel en ik vies terugzien natuurlijk. Uiteindelijk heeft hij zijne commentaar toch binnensmonds weten te houden.
Ik dacht op deze trip veel te lezen maar ik was altijd maar naar buiten aan het kijken; schoon dat da hier is amai! Overal waar je kijkt ... groen, groen en nog eens groen. Rond 18:00 verlieten we de snelweg, of wat daar moet voor doorgaan, en kwamen we echt in het avontuur terecht. De baan was van dan af niet meer geasfalteerd. Ze was wel verhard maar met honderden, neen duizenden putten in. De gemiddelde snelheid zal toen rond de 30 a 40 km. per uur gelegen hebben denk ik. Ondertussen was het al donker geworden en dat maakte de sfeer nog completer: enkel de buitenlichten van de bus en voor de rest duisternis en ne prachtige sterrenhemel. Uiteindelijk kwamen we na een busreis van 9 uur toe in Puerto Jimenez. Daar stond ne vriendelijke Costa Ricaan ons op te wachten om ons naar een hotel te loodsen om commissie op te strijken. Normaal moet ik daar niet van weten maar nu met al die bagage effe wel. Toen ik hem vroeg wat het zou kosten als hij mijne zak zou meedragen zei hij dat het For Free was... da zal wel. Hier dan het dorp rond geweest en al mijn favoriete hotels (3) waren volzet. Uiteindelijk bij Carolinas verzeild geraakt. Is iets duurder (400 Bfr.) maar ik heb hier dan wel een ruime prive kamer met prive badkamer voor mij alleen dus. Ik was al bij dat ik nog iets vond want anders had ik mijn tentje kunnen opzetten. Heb die gast van pure contentement 2 dollar gegeven.
En waar ik nu ben gasten, das is het voor mij he. Hier voel ik het bloed door mijn aderen stromen en hier voel ik dat ik LEEF. Ondertussen heb ik mijn eigen "hygiene normen" wat verlegd. Ik ben direct in mijn bezwete kleren ene gaan drinken. Zo'n lekker gekoelde pint van 50cc na zo'n lange tocht das het einde he. Ook nog een hamburger met frietjes gegeten. Prijs voor 1 liter bier + hamburger 150 Bfr.
Zo beste blogspotters, dit zal het zijn voor een tijdje vrees ik. Ik verdwijn nu in de jungle en aangezien internet hier duur is ga ik pas op maandag de site terug updaten. Maar dan zal het wel de moeite zijn.

Ook iedereen bedankt voor de mails en commentaren. Blijven sturen!

Hasta luego,
De Spoelle

Naar Puerto Jiménez

San José - Costa Rica
maandag 23/01
10:09 plaatselijke tijd


Seffens vertrek ik dus met de bus naar het zuiden van Costa Rica. Als alles goed gaat arriveer ik daar rond 20 uur vanavond. Het zal ginder wel drukkender weer zijn dan hier. In San José is het nog ok maar de stad ligt dan ook op +/- 1100 meter hoogte. De trip naar het zuiden zou de moeite waard moeten zijn...
Daarnet nog even in de stad geweest en amai... druk druk druk. Wat in het week-end meer weg had van een provinciale hoofdstad in nu een echte hoofdstad geworden. San José is ok in het week-end en zeker wanneer je hier vanuit Europa aankomt maar in de week zou ik hier niet willen verblijven.

Allé ik ben weg he.
Tot later,
Spoelle

San José City

San José - Costa Rica
zondag 22/01
16:25 plaatselijke tijd

San José is een gevaarlijke stad. Ik had het gisteren al gezien in den donker maar zelfs nu overdag moet je op je tellen letten. Mijn hotel bevind zich op de grens tussen het echte centrum(etje) en de gevaarlijke wijken.
Deze morgen moest ik mijn busticket voor morgen naar Puerto Jiménez gaan kopen, kwestie van morgen plaats te hebben op de bus. Het bureau is in een gevaarlijke buurt gelegen. Toen ik het aan het zoeken was kwam ik dronkaards tegen (om 08:00 uur in de ochtend hé). Ook daklozen die nog lagen te slapen, verwaarloosde vuile mannen die op straat wat afval in 't brand aan het steken waren. En ik voelde al die ogen mij zo volgen, ik had namelijk mijnen dagrugzak mee en als ge dan nog met een reisgids in je handen loopt kan je moeilijk van "Low Profile" spreken he. Probleem was dat ik mijn stadsplan kwijt ben... in alle drukte en wegens vermoeidheid gisteren in de auto vergeten, en dus moest ik wel met een boek over straat lopen. Die rugzak was niet nodig geweest dus dat was een foutje van mij. Ik heb mij dan maar extra groot gemaakt en goe doorgestapt en men heeft mij gerust gelaten. Uiteindelijk die bureau toch niet gevonden. Deze namiddag terug gaan zoeken met enkel het hoogstnodige op zak, zoals bv. een mes... nee das een grapke. Ik heb den bureau gevonden en geboekt, dus morgen om 12:00 ben ik op weg naar het zuidelijkste en meest avontuurlijke deel van Costa Rica.

In het centrum is véél politie aanwezig en daar is het veiligheidsgevoel wel groot maar in de buitenwijken ziet ge dus geen enkele agent hé. Wel veel taxi´s en daar maakt iedereen goed gebruik van. In het centrum kan je, onder politiebewaking, geld afhalen in speciale gebouwtjes maar het kan ook gewoon op straat. Ook de meeste winkels hebben één of meerdere bewakingsagenten aan de deur staan waarvan sommige zelfs gewapend met mittrailette.

Ik heb ook al mijn bus naar Nicaragua op 31/01 geboekt dus dat verloopt allemaal vlot. Ook heb ik met mijne Visa al geld uit de muur gehaald dus dat zit ook wel snor.

Daarnet ook nog wat prijzen bekeken: Big Mac menu = 140 Bfr.; ne spaghetti in het restaurant van één van de duurste hotels hier = 210 Bfr.; een middelgrote Tv van bekende merken = 7000 Bfr.; 1,5 liter water = 30 Bfr.

Foto's kan ik nog niet op de site zetten want ik kan hier de driver van mijn fototoestel niet installeren wegens beveiliging op de pc. Aangezien ik hier morgen weg ben ga ik mij daar dan ook geen uren mee bezig houden om dat toch in orde te krijgen.

Allé mannekes, tot de volgende keer vanuit een avontuurlijker deel van Costa Rica
Greets, Spoelle

Aangekomen

22/01 - San José - Costa Rica
05:50 plaatselijke tijd


Dag allemaal,

Ik ben hier gisteren goed aangekomen. Deed wel raar om deze keer heel alleen op Zaventem rond te lopen. De vluchten zijn zéér goed verlopen, alles op tijd en ook de aansluitingen verliepen vlotjes; lang leve Iberia!
Tijdens de vlucht over de oceaan ben ik een beetje ziek in mijn darmen geworden; zal ook wel wat van de emotie geweest zijn maar ze rommelen nu toch ook nog wel wat.
In het vliegtuig heb ik de sympathieke Costa Ricaanse Flora leren kennen... neen geen schoonheid van 20 jaar maar een toffe madam van +/- 55. Ik heb direct mijn beste spaans moeten bovenhalen want zij wou veel over mijn familie enzo weten. Ik heb ook haar telefoonnummer en e-mail adres gekregen en als ik hier hulp nodig heb moet ik maar bellen. Haar broer kwam haar afhalen van de luchthaven en zij hebben mij spontaan naar het hotel hier gebracht.
Het was al donker, zo rond een uur of 8 en de sfeer was hier wel grimmig. Veel dronken Costa Ricanen, bedelaars, hoeren. San José is zeker geen stad om s'avonds buiten te komen. De hostal hier heeft 2 elektronische deuren vooraleer je aan de receptie komt, de ramen beneden zijn allemaal gebarricadeerd... dat zeg allemaal wel genoeg denk ik. Ik was echt stikkapot van de reis gisteren, ik ben hier aangekomen heb mijn spullen op de kamer gezet, heb nog eens gekeken om te internetten maar alles was bezet en dan ben ik maar direct gaan slapen. Nu ben ik al van 04:00 uur in de weer: mijn spullen reorganiseren, ne goeien douche genomen en nu aan het internetten.

Seffens ga ik de stad in om wat zaken te regelen.

Tot later,
Spoelle