De Spoelle in Midden-Amerika

De laaste dagen... het schone liedje is bijna uit...

woensdag 22/02 - Cichicastenango - Guatemala

Vandaag hebben we dan eindelijk ook eens een chickenbus genomen. Voor diegenen die niet weten wat dit is > het is een locale bus waar meestal alleen de locale mensen gebruik van maken en waar men soms zelfs kippen en andere dieren mee binnen neemt. Hier in Guate zijn ze mooi versierd en ze rijden heel frequent. Als je geluk hebt heb je een zitplaats maar op een bank van 2 personen gaan de mensen wel met 3 samen zitten. We namen dus zo´n bus vanuit Panajachel richting Chichi. Eerst een bus naar Solola zo´n 10 km verder en dit voor 9 Bfr. per persoon. Daarna door naar Los Encuentros, ook weer voor 9 Bfr. Dit is een knooppunt en toen we uitstapten stond er een minibusje naar Chichi klaar. Prijs gevraagd en voor zo´n 20 km. kostte dit 22.5 Bfr. Onderweg geraakte het busje wel serieus vol. Uiteindelijk betaalden we in totaal ongeveer 40 Bfr. per persoon en dit terwijl we een express busje hadden kunnen nemen voor de prijs van 340 Bfr. per persoon. Indien je tijd hebt is de chickenbus echt een goed transportmiddel.
Aangekomen in Chichi zagen we meteen dat dit maar een vuil stadje is. Toen we eerst iets gingen drinken stond er al vlug een bedelaar binnen en Nadia heeft hem wat te eten gegeven.
Op zoek naar een hotel en ééntje uit de Lonely Planet bezocht. Daar bleek dat de prijs in den boek niet klopte en dat het absoluut geen budget hotel was. Ik zei nog dat ik contact zou opnemen met de uitgever dat hij de prijs in den boek moest aanpassen maar dit had geen effect. Dan maar door naar een ander en daar bleek onze reisgids het wel bij het juiste eind te hebben. We betaalden hier een goeie 300 Bfr. voor een kamer met privé badkamer. De gids adviseerde ook om ééntje op het hoogste verdiep te nemen en dit bleek ook ok. We hadden een mooi uitzicht op de stad.
We hebben er dan wat rondgewandeld en eens een kijkje genomen in het kerkje. De mensen zijn hier katholiek gelovig maar ze hebben ook nog hun eigen religie die ze ten volle beleven. Zo kwam een oud vrouwtje op de vloer van de kerk offers brengen (maïs en bloemetjes) en ze praatte alsmaar door tegen de geesten van de overledenen die, volgens hun geloof, in het kerkje aanwezig zijn. Het is hier ten strengste verboden om foto´s van te nemen.
De marktkramers kwamen stilaan toe en begonnen hun kramen op te zetten. Het zijn eenvoudige houten constructies met wat platic errond en erop. Het was een gezellige drukte.

Donderdag 23/02 - Panajachel - Guatemala

Vandaag om 7 uur opgestaan en lekker gaan ontbijten naast het marktplein. Het was nu al snel duidelijk waarom de markt van Chichi zo bekend is. Overal kraampjes en druk, druk, druk... We hadden gehoopt om hier vele kraampjes met hangmatten tegen te komen maar dat viel tegen. Het zijn meer handgemaakte dekens en kleding die men hier verkoopt. Ook veel eetkraampjes maar dit hebben we niet geriskeerd. We hebben wel wat cadeautjes kunnen kopen....
Toen de toeristen dan met volle busladingen aankwamen zijn we stilaan vertrokken... Zo´n markt vol met toeristen met grote fototoestellen op hun buik... de charme was er toen wel snel af.
We zijn uiteindelijk terug met een boordevol minibusje vertrokken (op zeker moment hing er ne kleine gewoon buiten aan het busje). Daarna nog een chickenbus en we waren terug in Panajachel.
Hier hebben we dan gewoon verder ge-markt want hier staan ook vele kraampjes. Weer wat cadeautjes en eindelijk ook onze hangmat gekocht. We wilden ook graag een hangzetel maar de prijs lag te hoog en we konden niet genoeg afbieden.
Nog wat gaan drinken in de bekendste kroeg van Pana nml. Panarock; daar speelde een live bandje maar het verveelde ons mateloos... Ook begon de depressie toe te slaan... het mooie liedje is bijna uit...

Vrijdag 24/02 - Antigua - Guatemala

Vandaag vanuit Panajachel naar Antigua gereisd. Maar eerst moesten we toch nog zo´n hangzetel kopen, we zouden er anders thuis spijt van krijgen als we het niet gedaan hadden. Uiteindelijk nog teveel betaald want als je met je rugzak aan staat af te bieden... da´s niet meteen de allerbeste onderhandelingspositie.
We dachten eerst om met de chickenbus terug te gaan maar we kregen een mooi aanbod om met een busje te gaan > 270 Bfr. per persoon voor een reis van 150 Km. en we zaten helemaal alleen in een busje van +/- 20 personen... pure luxe dus. Naderhand bekeken zou de rit met de chickenbus misschien wel zwaar geweest zijn want het was 150 km bochten nemen. Als men spreekt over een slingerende weg, wel dit is er ene... leuk om met de moto te doen.
Hier na een omzwerving terug in het hotel beland waar we de vorige keer ook sliepen. We hebben al iets gaan eten want we voelden ons beiden wat flauwtjes. Jaja het liedje is nu echt bijna uit... Ik denk dat ik mij dezen avond ga bezatten...

De volgende site-update zal vanuit België gebeuren. Nadia heeft nog een mooie update voor jullie in petto. Ze heeft haar belevenissen hier ook in dagboekvorm bijgehouden en ze gaat dit allemaal op de site plaatsen. Leuk om alles eens vanuit haar standpunt te kunnen bekijken.
Eens thuis zullen er ook nog foto´s bij opkomen en we zijn nog iets aan het plannen... maar het is nog te vroeg om jullie hier iets over te vertellen.

Groetjes vanuit een zonnig, 25 graden warme Guatemala
Luc en Nadia

Nog meer Guatemala

Zondag 19/02 - Antigua

Vandaag hebben we de bus vanuit Rio Dulce naar Antigua genomen. Het was min of meer een directe bus en na 5,5 uur waren we in Guatemala City. In het bureel van de busmaatschappij dan onze ticketten laten zien waarop stond dat we tot Antigua betaald hadden. Na een telefoontje zei de meneer van dienst dat we nog een uurtje moesten wachten op de minibus. Maar na 5 minuten kwam hij al met een andere oplossing. Indien we direct wilden vertrekken kon dit maar dan wel met een bestelbusje en onze gedrieen op de voorbank. Voor ons geen probleem enzo waren we nog snel in Antigua.
Daar nog wat ge-internet en nen lekkere Big Mac Menu gegeten. Eerst waren we iets gaan proeven aan een kraampje op straat maar dit vonden we beiden toch niet zo lekker.

Maandag 20/02 - San Pedro aan het Atitlan meer

Hier wil ik even iemand bedanken nml. Jorge, een medestudent Spaans. Daar waar ik oorspronkelijk het meer van Atitlan als een mogelijkheid voorzag zei hij mij verschillende keren dat ik er zeker naartoe moest. Wij vandaag dus vanuit Antigua naar Panajachel aan het meer gebust en ik moet zeggen dat ik blij ben dat wij Jorge zijn raad opgevolgd hebben. Het is hier weer ongelooflijk mooi. Een stralend blauw meer met rondom hoge steile bergen en vulkanen.
Wij zijn dan met een lancha het meer overgestoken naar San Pedro. Hier is het heel rustig en spotgoedkoop. We hebben hier een budget kamer met prive badkamer voor de prijs van 300 Bfr. Een liter bier op een terras aan het meer kost 100 Bfr. en een grote pizza salami zo'n 110 Bfr.
Voor de overtocht hebben we wel veel te veel betaald. Daar waar die gast oorspronkelijk 350 Quetzal vroeg, hebben we afgeboden tot 100 maar uiteindelijk bleek de normale prijs 40 Quetzal voor 2 personen te zijn. Opletten dus voor wie hier in de buurt komt. We werden ook nog eens aan de verkeerde kant van het dorp gedropt en dus moetsen we stijl bergop en bergaf met onze rugzakken op. S'avonds hebben we lekker gegeten bij Nick's Place en na nog een liter bier zijn we om 9 uur al gaan slapen.

Dinsdag 21/02 - Panajachel

Vandaag om 7 uur opgestaan en ons klaargemaakt om terug naar Panajachel te vertrekken. Eerst nog een ontbijt maar dit was niet veel soeps. Het was de eerste keer op gans de reis dat iets echt tegengevallen is in een restaurantje. Dan de lancha terug over het meer en hier een heel leuk hotel gevonden voor zo'n 675 Bfr. Niet echt goedkoop maar het is er echt tof. We hebben hier een mooie kamer en dit terwijl het gezin van de eigenaar in een houten barrak woont...vreemd...
We hebben een goei wandeling gemaakt en Panajachel is ook weer zo'n dorp met allemaal kraampjes langs de straat. Veel handwerk van de bewoners in de bergen en allemaal mooie kleurkes. We hebben al wat uitgekeken voor een hangmat want na onze nacht in Tikal in een hangmat willen we er absoluut eentje voor thuis. Tis alleen ongelooflijk moeilijk om te kiezen want ze zijn allemaal om ter mooist.
Je moet hier op alles afbieden maar daar hebben we het soms moeilijk mee want veel is al zo goedkoop.
De horeca echter die rekenen sereius door en we zijn dan ook op verkenning gegaan in de kleinere straatjes en hebben daar een restaurantje gevonden waar alles ongeveer aan de halve prijs is tegenover de restaurants aan het meer.
Morgen nemen we de chickenbus naar Chichicastenango waar er op donderdag een grote kleurrijke markt is. Daarna komen we terug een nachtje in Pana overnachten omdat het hier wel leuk is.

Groetjes van Luc en Nadia die stilaan beginnen te beseffen dat het sprookje bijna uit is

Een waterval voor Nadia

zaterdag 18/02 - Rio Dulce - Guatemala

Vandaag had ik voor Nadia een verrassing in petto. Zij wou al lang eens graag een mooie waterval bezoeken en dus maakten we een uitstap naar Finca El Paraiso. Eerst een busrit van 1 uur met een bus die nog net de berg op geraakte en waarvan zo goed als niks meer werkte. Dan te voet met enkele anderen en onder begeleiding van een bewaker naar de waterval. En dit was weer een prachtig stukje natuur... en het speciale aan deze waterval was dat het een heet water waterval was. Iedereen zijn badpak aangedaan in een kleine grotinham en waarbij de bewaker zo vriendelijk was om zijn hoofd de andere richting uit te draaien. En dan het water in, heel speciaal. Na een tijdje terug onze kleren aan, nog wat foto´s gemaakt en dan terug richting busterminal. Ook nog van enkele kindjes lekker bananenbroodjes gekocht.
Terug in Rio Dulce hebben we een lancha geregeld om in de late namiddag nog een bezoekje te brengen aan het hulpproject Casa de Guatemala. We hadden op weg naar Finca Tatin vlug enkele spullen voor de kinderen, letterlijk "gedropt"en dit gaf ons geen voldaan gevoel. Daarom besloten we om nu toch nog een bezoekje te brengen.
Dit project was oorspronkelijk bedoeld voor hulp aan weeskinderen maar is ondertussen uitgegroeid tot een algemeen hulpproject voor de armste kids. Klemtoon ligt hier vooral op onderwijs en buiten de opvang van zo´n 50 weeskindjes zijn er nog zo´n 70-tal kinderen die hier op internaat zitten en ook nog kinderen uit een nabijgelegen dorp die hier school lopen. Nu is er in Guate geen schoolplicht maar hier stimuleert men de kinderen om naar school te komen door ze gratis maaltijden te geven.
Dit project draait ook weer volledig op donaties en vrijwilligers. Vele jonge mensen dus die hier enkele maanden gratis les geven of klusjes opknappen. Op het domein kweekt men o.a. kippen en varkens welke dan weer verkocht worden. Ook is men begonnen met wat aan landbouw te doen en het is de bedoeling om op langere termijn zoveel mogelijk eten zelf te kweken.
Na de rondleiding door vrijwilligster Yfat uit Israel nog wat speelgoed en snoepjes gegeven. Ook hier is alles welkom; zo waren de vrijwilligers in de 7de hemel met het pak balpennen dat we bij hadden. Dus iedereen die hier passert en die nog wat plaats over heeft in zijn rugzak... Je kan de spullen trouwens ook afgeven in Hotel Backpackers in Rio Dulce.
Deze dag was weer voor 100 percent geslaagd.

zondag 19/02 - Antigua - Guatemala

Vandaag hebben we een busreis van 5,5 uur gemaakt vanuit Rio Dulce naar Guatemala City. Daar aangekomen heeft men ons tweetjes dan doorgevoerd naar Antigua. Morgen reizen we van hieruit door naar Lake Atitlan welks volgens vele andere reizigers absoluut de moeite waard is. Van daaruit gaan we ook de markt in Chichicastenango bezoeken. Ik weet niet of we de volgende dagen een goede internetverbinding kunnen vinden dus het zou kunnen dat de site weer enkele dagen niet ge-update wordt.

Groetjes allemaal, en we gaan van deze laatste week nog volop genieten !

Genieten in Guate

donderdag 16 en vrijdag 17 februari - Rio Dulce - Guatemala

Vandaag vroeg opgestaan want om 5 uur vertrok de bus vanuit Flores naar Rio Dulce. Daar gingen we logeren aan het grootste meer van Guatemala nml. Lago de Izabal. Gelukkig hadden we nog zitplaatsen op de bus want deze keer hadden we geen luxe service genomen. Onderweg stapten alsmaar meer mensen op en het werd warmer en warmer. We reden door bergachtig gebied waar het leven waarschijnlijk hard is. Er stapte een jongeman op met een revolver goed zichtbaar tussen zijn broeksriem en ook enkele andere met grote machettes... echt een macho cultuur hier. Ofwel hadden deze gasten hard gewerkt ofwel was het lang geleden dat ze zich nog gewassen hadden... de geurtjes op zo´n goedkope bus moet je er maar bij nemen.
Eens aangekomen in Rio Dulce kwamen we in een kleine heksenketel terecht; overal kraampjes langs de straat en al direct iemand die ons mee wou nemen naar zijn boot aan de pier voor de boottocht naar Livingston. Wij hadden nog heel wat spullen voor de kinderen hier en ik had gelezen over een weeshuis aan het water. Wij dus gevraagd of de lancha (boot) daar even wou stoppen en dit was geen probleem voor de captain. Aangekomen bij de pier bleek de lancha al vol te zitten en we konden dus meteen vertrekken. Het was een min of meer toeristische tocht en dus stopte de boot af en toe op mooie plaatsen. Ook hier weer een pracht van een natuur!
In Casa de Guatemala dan de spullen voor de kinderen afgegeven maar tijd voor een bezoekje was er niet.
We waren met de captain ook overeen gekomen dat hij ons zou afzetten in Finca Tatin. Dit is een "hotel" middenin de jungle aan een zijarm van de rivier Rio Dulce. Daar aangekomen werden we verwelkomd door Dennis, een prettig gestoorde kerel die het hotel runt en volgens mij regelmatig aan "het gerief" zit. We nemen een bungalow-hutje met privé badkamertje voor zo´n 700 Bfr. Niet echt goedkoop maar hé, we zaten dan ook in de jungle; hier was geen boom teveel gekapt. Het was er heet en vochtig maar de rivier zorgde voor afkoeling. Onvergetelijk... zwemmen in een rivier in de jungle. Overdag was er enkel elektriciteit voor de hoogstnoodzakelijke dingen zoals de frigo met ijsgekoeld bier.
De nacht is goed verlopen, dus zonder grote spinnen of slangen in onze kamer; over de kleinere beestjes maakten we geen probleemen...
De dag erna regelde Dennis voor ons en nog 2 andere reizigers een privé lancha terug naar het dorp Rio Dulce. We waren maar een 20 uur in Finca Tatin geweest maar al ons materiaal voelde al klammig aan.
In het dorp dan op zoek naar een goed budget hotel en gevonden nml. Hotel Rio Dulce (hoe origineel hé). Het is een mooi, proper hotel en voor een kamer met privé badkamer betaalden we zo´n 400 Bfr... één van de beste deals van deze reis.

Groetjes, Luc en Nadia